www.NLPIT.com
-Venäjällä


Venäläiset häät

Venäläinen hääjuhla kaupungeissa voidaan jakaa kolmeen osaan.

1. Hääseremonia
2. Kaupunpungilla käynti
3. Varsinainen juhla


Hääseremonia
Vihkiminen voidaan suorittaa joko siviilirekisteritoimistossa (ZAGS) tai avioliittopalatsissa. Avioliittopalatsissa vihkiminen on huomattavasti juhlallisempi toimitus kuin ZAGS:ssa vihkiminen.

Venäläiset häät. Odottelua omaa vuoroa Oman vuoron odottelua avioliittopalatsin ulko-ovella.

Tämän kertomuksen aviopari virallisti suhteensa avioliittopalatsissa.
Avioliittopalatsi toimi tavallisessa kerrostalossa. Mitään erillisiä pysäköintipaikkoja ei ollut, joten hääpareja ja vieraita kuljettavat autot yrittivät parhaansa mukaan sopia kadulle.

Vihkimiset suoritetaan tehokkaasti. Tuli mieleen hyvin organisoitu kokoonpanotehdas. En ole varma kauanko varsinainen vihkimisrituaali kesti, mutta 15 minuuttia voisi olla lähellä totuutta. Uusia pareja vieraineen saapui jatkuvalla syötöllä odottamaan vuoroaan, samalla kun vihityt parit aloittivat matkansa kaupungille ja uuden elämän alkuun. Paljonkohan on kyseisen yksikön tuotantokapasiteetti ja läpimenoaika?

Aluksi odottelimme jonkin aikaa kadulla. Sisällä oli ilmeisesti tungosta. Kadulla moikkasimme kaikkia tuttuja ja tutustuimme uusiin kasvoihin. Lyhyen odotuksen jälkeen siirryimme ensimmäiseen odotustilaan. Täytyy koko ajan muistaa, että samoja tiloja miehitti muutkin hääseurueet. Jonkin ajan kuluttua saatoimme siirtyä myös käyttämään toista odotustilaa. Edellinen pari oli yläkerrassa prosessoitavana.

Jossakin vaiheessa sitten siirryimme toiseen kerrokseen. Keräännyimme isoon huoneeseen, jossa soi taustalla melko kovaääninen musiikki. Itse rituaalia en yritä kuvailla sen enempää. Eiköhän siinä käydä läpi suunnilleen samantyyppiset löpinät kuin Suomessakin. Lopuksi viralliset todistajat kävivät rustaamassa niemensä tarvittavaan dokumenttiin. Parhaiten homman kulku selviää videosta.

Venäläiset häät. Hääseremonia Tuleva aviopari kuulolla.

Seremonian lopuksi räiskyivät kameroiden salamat ja siirryttiin takaisin kadulle. Kadulla häävieraita odottivat autot, jos kuljettajat olivat olleet hommiensa tasalla ja olivat saaneet tungettua ajokkinsa muiden joukkoon kadun reunalle. Meidän porukasta ainakin hääpari pääsi liikkeelle samantien. Ei meidänkään auto kovin kaukana ollut. Sulhasen miliisiystävä oli meidän kuljettaja. En ole ihan varma oliko vapaalla. Alkoi hääjuhlan toinen vaihe.


Kaupungilla käynti
Toisen vaiheen aikana käydään kaupungilla joissakin hääparien perinteisissä suosikkipaikoissa ottamassa valokuvia ja siemaisemassa sammpakaljaa. Pietarissa näitä suosikkipaikkoja ovat ainakin: silta Veren kirkon vieressä (kävimme täällä), Vaskiratsastaja ja Vasilin saaren Strelka niemekkäällä (kävimme myös täällä).

Venäläiset häät. Kaupungilla käynti. Veren kirkon silta 1. pysähdyspaikka. Veren kirkon silta.

Venäläiset häät. Kaupungilla käynti. Strelka 2. pysähdyspaikka. Strelka-niemi.

Kun kuvat on räpsitty, suudelmat gorko(katkeraa)-huutojen säestyksellä suudeltu ja samppanjat siemaistu on aika jatkaa kolmanteen vaiheeseen.

Komedia Gorko
Tuosta gorko-sanasta tuli mieleen elokuva, joka täytyy tulla mainituksi. Yksi hauskimmista venäläistä elokuvista on komedia "Горько!!!". Elokuvassa odotellaan myöhästyvää morsianta. Odottelun aikana vieraat kertoilevat toisilleeen kuulemiaan ja itse kokemiaan tapauksia naimisiin menosta ja naimisissa olosta. Suosittelen.


Varsinainen juhla
Varsinaiset juhlat pidetään sitten kotona tai ravintolassa. Me menimme ravintolaan. Pöydät notkuivat monipuolisista ja herkullisista ruoista ja juomista. Ohjelmaan kuului puheita, yhteisiä leikkejä ja tietysti tanssia. Täytyy sanoa, että juhlat olivat huomattavasti railakkaammat kuin ne harvat hääjuhlat, joihin minut on kutsuttu Suomessa.

Kaiken kaikkiaan juhlista ja tapahtumasta jäi oikein mukava mieli ja seuraavana päivänä karsee krapula.


Lyhyesti videoista
Kuvasin päivän aikana pari tuntia videota ilman mitään ennakkosuunnitelmaa sen enempää miettimättä.Kamera oli uusi ja ensimmäinen videokamerani.
No sen kyllä huomaa jäljestä, mutta uskon, että elävät kuvat antavat paremman käsityksen yksistä venäläisistä häistä kuin pelkkä teksti.


Videopätkiä tulee olemaan kolme. Kaksi ensimmäistä on valmiina.

Video hääseremonia
Venäläiset häät. Osa 1 hääseremonia
(7min 18s, 28MB, .wmv)


Video kaupungilla
Venäläiset häät. Osa 2 kaupungilla
(7min, 32MB, .wmv)
2008 tammikuu