www.NLPIT.com
-Venäjällä


Venäläisten mielestä suomalaiset ovat ....

Jokaisessa maassa kansalaisilla on omat ennakkokäsityksensä naapurimaiden asukkaista ja heidän ominaispiirteistä.

Kaikki suomalaiset tietävät jo lapsesta lähtien, että ruotsalaiset ovat ho... siis mammanpoikia, venäläisille taas tuppaa menemään sekaisin omat ja vieraat jne.

Entäpä mitä meidän rakkaat itäiset naapurimme sitten ajattelevat meistä.
Erittäin laajan ja kattavan tutkimuksen perusteella olen saanut selville, että me suomalaiset olemme: vähän yksinkertaisia, naiveja, hitaita, mutta toisaalta rehellisiä, rauhallisia ja kohteliaita.

Joku aika sitten Suomen televisiossa esiteltiin venäläistä tutkimusta, jossa selvitettiin venäläisten suhtautumista ulkomaaneläviin. Täytyy sanoa, että oli aika yllätys huomata, että suomalaisista pidettiin eniten. Hivenen noloa oli sitten samassa uutislähetyksessä esitetty Suomessa tehty vastaava tutkimus. Sen mukaan venäläisiä vihattiin eniten.
Muistelen, että joskus aikanaan tehtiin vastaavia tutkimuksia suomalaisten ja ruotsalaisten suhteista. Tulokset olivat samansuuntaiset. Ruotsalaiset suhtautuivat pieneen naapuriinsa hyvinkin myönteisesti. Suomalaiset sen sijaan löysivät taas kerran paljon valittamisen aihetta entisestä isoveljestään.

Palataan vielä venäläisiin. Päätin selvittää miksi venäläiset pitivät meitä hitaina, yksinkertaisina ja naiveina. Tässä tulee muutamia selityksiä.

  • Puhumme kuulemma hitaasti, joten olemme ilmeisesti hitaita (Saamarin hämäläiset. Pilaavat koko kansan maineen.). Kun venäläinen imitoi suomalaista hän puhuu korostetun hitaasti. Tyyliin "Miiinäää ooooleen suuuooomaalaaiinen". Kun työkaveri kertoi tämän, vilkaisin häntä vähän ihmetellen. Olemme nyt työskennelleen yhdessä puolitoista vuotta, joten he tuntevat ainakin yhden suomalaisen hyvin. Minulla on tapana puhua niin nopeasti, että aina en edes itse pysy kärryillä.

  • Kielen vaikeus kertoo kansan älykkyydestä. Koska venäjän kieli on maailman vaikein (mahdollisesti kiinan jälkeen), niin venäläisten täytyy olla viisaita ainakin siis viisaampia kuin suomalaiset. Minä olen aina luullut, että se on suomi, joka on maailman vaikein kieli kiinan jälkeen. Taas on äiti puhunut potaskaa lapselleen.

  • Naiveja olemme, koska oletusarvoisesti uskomme ihmisen puhuvan totta. Venäläisten arvomaailma todenpuhumisen suhteen eroaa voimaakkaasti meidän arvomaailmastamme.

  • Nuori venäläinen kolleegani demosi hyvin suomalaisten urautunutta ajattelutapaa. Hän näytti minulle ruuvia seinässä. "Miten ruuvaisit tuon ruuvin, jos tässä ei olisi ruuvimeisseliä?". "Lähtisin etsimään ruuvimeisseliä." vastasin. Kolleega nappasi pöydältä metallisen piipun puhdistimen. Yhtä sen särmää käyttämällä ruuvin sai ruuvattua. Pidin tästä demosta kovasti. Se oli hyvin havainnollinen. Venäläisillä on luova kyky ratkaista ongelmia, ja ehkä meillä suomalaisilla on joskus turhan urautunut tapa ratkaista niitä. Kummassakin on luonnollisesti puolensa.
tap. 2006 toukokuu / lis. 2006 kesäkuu