www.NLPIT.com
-Venäjällä


Junalipun ostaminen VenäjälläAlan olla rutinoitunut junalipun ostaja, joten alla olevat vinkit kannattaa lukea.

Junalippujen hankinta isolta asemalta on joskus hiukan haastavaa. Ensimmäinen kerta Pietarin Moskova-asemalla jäi mieleen. Kieli ei ollut hallussa kovinkaan hyvin, joten en ymmärtänyt kaikkia selityksiä, joita minulle tiuskittiin pienistä puheaukoista. Isossa lippuhallissa (halleja on ainakin kaksi) on kymmeniä lipunmyyntiluukkuja. En viitsi kertoa yksityiskohtia, mutta ensimmäisellä lipun ostokerralla vasta neljäs kassa oli sellainen, joka suostui myymään lipun haluamaani junaan. En ole ihan varma systeemistä, mutta vaikuttaa siltä, että osa kassoista myy vain saman päivän lippuja.

Ensimmäinen vinkki: Ennen kuin asetut jonon hännille, tarkista että kassa myy haluamiasi lippuja.

Toinen vinkki: Varaudu pitkään jonottamiseen. Aina kun tulen lippukassaseinustalleni, on jokaisella kassalla pitkä jono (15 - 30 min). Ei se mitään, olen varannut runsaasti aikaa jonottamiseen.

Kolmas vinkki: Jokaisen kassan edessä on ilmoitettu kassan työskentelyaika. Venäjällä tuntuu joka paikassa olevan käytössä ns. tekninen tauko (eli kahvitauko), joita on useammin kuin meillä. Tuuraaja ei siis tulee täksi ajaksi. Luukku lyödään kiinni, ja jono jää kärsivällisesti odottamaan kahvitauon loppumista. Tässä kohdin voit halutessasi hiukan optimoida jonottamista. Ennen kuin valitset kassan niin käy tsekkaamassa, että tekninen tauko ei satu omalle jonotusvuorolle.

Neljäs vinkki: Voit jättää paikkasi jonossa vähäksi aikaa esimerkiksi halutessasi tarkistaa jotakin. Sano takanasi olevalle, että tulet kohta takaisin. Minusta tuntuu, että paikalliset käyttävät tekniikkaa kätevästi jonottamalla yhtäaikaa kahdessa jonossa.

Viides vinkki: Olin vuoden verran jonotellut vakiokassoilleni kun kiinnitin huomiota lähellä olevaan kahteen kassaan, joissa oli huomattavasti lyhyemmät jonot. Kyseessä on ensisijaisesti sotilaille tarkoitetut kassat. Sotilaat olivat halutessaan oikeutettuja kiilaamaan jonossa. Siirryin käyttämään näitä kassoja. Jonotusajat ovat huomattavasti lyhyemmät kuin naapurissa. En ole varma miksi kaikki eivät käytä tätä mahdollisuutta. Antakaakohan ulkomaan passi minulle jotakin joustoa?

Kuudes vinkki: Joitakin lippuja on sesonkiaikana erittäin hankala saada. Esimerkiksi liput Pietarista Moskovaan ovat joskus todella kiven alla. Tätä tarvetta varten asemalla on toimivat ja mielestäni erikoisen avoimet mustanpörssin markkinat. Useinmiten ensimäinen tarjous tehdään ulko-ovella tyyliin : "Moskovaan ei enää ole lippuja, mutta minulta kyllä löytyy." Hauskinta on, että kauppamiehet tulevat myös sisälle rakennukseen ja käyvät mainostamassa tarjouksiaan jonottaville ihmisille. En ole koskaan kokeillut tätä tapaa.

Seitsemäs vinkki: Lipun voi ostaa myös Netistä (www.express.orw.ru) En ole vielä kokeillut.

Venäläisiin juniin voi tilata lipun 
Netin kautta.

Kahdeksas vinkki: Tämä on tärkeä. Jos junan lähtöön on vähemmän kuin puoli tuntia, olet oikeutettu menemään suoraan jonon kärkeen.

Yhdeksäs vinkki: Viimeinen ja tärkein. Tarvitset passia ostaessani junalippua ja mennessäsi junaan.


Aloittaessani kirjoittamaan oli tarkoitus antaa vinkki tai kaksi, jotka on hyvä tietää ostettaessa junalippua Venäjällä. Kirjoittaessa tuli jatkuvasti mieleen uusia asioita. Jos olisi vielä tullut mieleen yksi, niin vinkkejä olisi ollut täydet kymmenen ja olisin voinut kutsua sivua: Junalipunoston Kymmenen Käskyä.

Venäjän rautateiden englanninkielinen aikatauluhaku
lis. 2006.8.27

Arvoisa lukija. Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia junalla matkustamisesta Venäjällä? Haluatko jakaa ne muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa? Lähetä tänne, niin saadaan luettavaksi monipuolisempia juttuja.